Ajalooline traditsioon: Paide ja Anna.

Suuline traditsioon - Majanduslik seisukord - Elamud - Elamud Paide kihelkonnas

Korstnaga majad on ehitatud üle 50 a. tagasi Paide ümbruses. Vanad suitsutared seisnud veel kaua tarvitusel.Viimaseid olevad mitmet moodi, nii missugusel järgul need ehitatud, vanemad neist olnud isegi ilma aknata. Sees olnud suitsutubadel alt võlvitud, päält lihtsa kivihunniku sarnased ahjud. Ülemist osa nimetatud kereseks. Talvel elatud ainult rehetoas. Otsas olevaid kambreid tarvitatud kartuli ja muu kraami hoiuks. Kraamiks nagu kusagil olnud pingid, lauad jne.
EKLA, f 199, m 44, 124 (IV-I2) < Paide-Anna khk., Mustla k., Kivi t. < Paide khk. - Hilda Kõrge < Jaan Riimann, 74 a. (1930)

Jutustaja ema teeninud Pilistvere kihelkonnas. Suvel soojaga elatud ja magatud lakas, talvel külmaga rehetoas parsil, samuti ka põrandal. Magamiseks pole mingisuguseid riideid olnud – kuub pandud seljast pea alla ja muud sarnast.
EKLA, f 199, m 44, 125 (IV-I2) < Paide-Anna khk., Kirila k., Sepa t. < Seinapalu - Hilda Kõrge < Marie Valmsen, 63 a. (1930)